2011. augusztus 4., csütörtök

Egyéni vállalkozók figyelem!!

Nagy körültekintést igényel, hogy egy adott kiadás rendezésére kinek a pénzét használja. A vállalkozás, vagy saját pénzét költi. A következő néhány bekezdéssel nyilvánvalóvá válik mindenki számára mi a rossz és mi a jó gyakorlat. Milyen szankciókkal járhat ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Az egyéni vállalkozóként folytatott vállalkozói tevékenység egyik nagyon fontos jellemzője, hogy a vállalkozás és a vállalkozás tulajdonosa, a magánszemély nem különül el egymástól. Az egyéni vállalkozók nagy többsége úgy is gondolkodik, hogy az egyéni vállalkozás pénze egyben az ő pénze is, illetve az ő pénze egyben az egyéni vállalkozás pénze is. A vállalkozása pénzét az egyéb pénzétől nem különíti el, az éppen felmerülő kiadásokat a zsebében lévő pénzből egyenlíti ki.

Ezen eljárás azonban egyáltalán nem felel meg a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezéseinek, azok szerint ugyanis az egyéni vállalkozónak minden, az egyéni vállalkozói tevékenységével kapcsolatban pénzbevételt vagy kiadást eredményező gazdasági eseményről bizonylatot kell kiállítania, amelynek adatait a nyilvántartásaiban is rögzítenie kell. Amennyiben az egyéni vállalkozó egy beszállítói számlát nem az egyéni vállalkozás pénzeszközeivel, hanem az egyéb pénzeszközeivel fizet ki, akkor lényegében kölcsönt nyújt az egyéni vállalkozásának, amelyről minden esetben bizonylatot kell kiállítani, s amely gazdasági eseményt a nyilvántartásaiban is szerepeltetnie kell. 

Az adóhatóság által végzett ellenőrzések tapasztalatai szerint azonban a tőkebetétek dokumentálása és nyilvántartása az esetek jelentős részében még ma sem történik meg. A mulasztást egyrészt az adózás rendjéről szóló törvény mulasztási bírsággal szankcionálja, másrészt ezen mulasztás lényegesen megnehezíti az egyéni vállalkozás pénzmozgásainak nyomon követhetőségét, az adóellenőrzés során annak rekonstruálását, hogy a bevallott bevételek által nem fedezett kiadásokat le nem könyvelt tőkebetétekből, vagy eltitkolt bevételből finanszírozta-e az egyéni vállalkozó. 
 forrás: apeh.hu 

Ha kérdése van a fenti szabályozással kapcsolatban keresse fel budapesti könyvelő irodánk szakembereit.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése