2011. július 21., csütörtök

Egyéni VS Társas vállalkozás


Cégünk nagyon gyakran tapasztalja, hogy kezdő vállalkozni szándékozó, de vállalkozásban nem jártas emberek cégalapításkor nem konzultálnak könyvelővel. Ismerősök útján próbálnak tájékozódni, hogy ki mit mit ajánl, mint amikor az ember nyaralni szeretne menni, vagy autót vásárol. A vállalkozás azonban nem egy olyan dolog természetéből adódóan amit egy sablon alapján bárkire rá lehetne húzni. Minden tevékenység, minden szituáció más. Ezért először mi mindenképpen azt javasoljuk mindenkinek, hogy keressen fel egy profi könyvelő, adótanácsadó szakembert aki felméri az adott tevékenységet, a tevékenység paramétereit, anyagi hátteret, foglalkoztatási környezetet...stb és csak utána vágjon bele bármibe is. 

Profi csapatunk most megoszt Önnel néhány olyan tippet, ami segíthet eldönteni, milyen vállalkozási formában érdemes gondolkozni. Az összefoglalónk nem teljes körű, ha bármi kérdése van a leírtakkal kapcsolatban könyvelőink állnak rendelkezésükre a megadott elérhetőségeken. www.csaszarkovacs.hu
    
I. kérdés a felelősség
Míg az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel, addig egy Kft tulajdonosa kizárólag a rendelkezésre bocsátott vagyon erejéig felelős. Azt nem kell ecsetelni, hogy vállalkozni veszélyes, megnyugtató érzés ettől a potenciális veszélyforrástól védve tudni a magánvagyont.


II. kérdés a vállalkozás értékesítése
Ugyancsak előnyt jelent az egyéni vállalkozással szemben, hogy a társas vállalkozásnál adott a lehetőség arra, hogy eladjuk „cég”-et. Ilyen lehetősége az egyéni vállalkozónak nincsen, ott csak az eszközök értékesíthetők, de a cég maga nem. Lényeges ez a különbség, mert egy vállalkozás nem biztos, hogy az eszközei által értékes. A cégértékben megjeleníthető a jó hírnév, az ügyfélkör, a bejáratottság, ismertség – az egyéni vállalkozó ezeket nem tudja eladni – a társas vállalkozás igen. 


III. kérdés az adózásban
Adózásban is kedvező lehet, hogy a társas vállalkozásban – szemben az egyéni vállalkozással - nincs kötelező osztalék-elszámolás – az adózott eredményt nem kötelező osztalék-fizetésre felhasználni és megadózni, hanem eredménytartalékba helyezhető.

IV kérdés az alapítás és fenntartás költsége
Korábban jelentős különbségek voltak abban, hogy mennyibe kerül kiváltani az egyéni vállalkozói engedélyt, és mennyibe kerül megalapítani egy társas vállalkozást. Ezen a téren az egyéni vállalkozás volt a kedvezőbb, azonban az egyszerűsített cégeljárásnak és annak köszönhetően, hogy egy Kft-t már 500.000 Ft jegyzett tőkével meg lehet alapítani, ma már nem olyan egyértelmű a helyzet. Tapasztalataink azt is mutatják, hogy a könyvelői piacon mutatkozó éles verseny miatt a könyvelési díjban sincsenek lényeges különbségek.




Ezek azok a dolgok amiket az embernek első körben mérlegelnie kell. Az adott tevékenységnek a végzésére melyik vállalkozás forma lenne a legmegfelelőbb. Ezt követően jöhet a többi kérdés amihez már mindenképpen szakember javasolt. Nem érdemes mende-mondákra hagyatkozni, ha vállalkozni szeretne forduljon szakemberhez!

Ha kérdése, megjegyzése van a fenti témával kapcsolatban forduljon bátran könyvelő irodánk szakembereihez a lenti címen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése