2011. július 20., szerda

Mit tehetünk ha túl magas a cégünk kintlévősége I.

Ügyfeleinkkel való beszélgetések során az utóbbi időben szinte mindig elhangzik a bűvös mondat: "na és hogy megy az üzlet?". Tapasztalataink azt mutatják, hogy a forgalom visszaesésen felül a legnagyobb problémát a nagy összegű kintlévőségek okozzák. Manapság még a jól működő cégek életét is jelentősen nehezíti a kintlévőség mértéke, ami a likviditás csökkenésében jelentkezik először. Vajon tényleg csak a hagyományos és kevés számú megoldások közül választhat egy olyan vállalkozás, amely szeretné megoldani ezt a problémát?

Azt hihetnénk, hogy a kintlévőségünk akkor keletkezik, amikor a könyvelőnk jelzi, hogy egy-egy számlánkat a fizetési határidőn túl még mindig nem egyenlítették ki. Ezzel szemben a legtöbb esetben a kintlévőségünk akkor keletkezik, amikor a számlát még ki sem állították. Számos módja és időpontja lehet annak, hogy már jóval a számlázás előtt miképpen és mikor teremtjük meg előre a kintlévőséget. Az alábbi megoldások egy része az ilyen helyzeteket előzi meg, a továbbiak pedig a megelőzésen túli lehetőségekről szólnak.

Az első tanács:
Kinek szeretne eladni, milyen vevőkkel szeretné körbevenni magát? Számos vezető panaszkodik, hogy egy-egy ügyfele rendszeresen késve fizet. Ha feltesszük, hogy mire jó egy ilyen ügyfél, s hogy miért nem szabadul meg tőle - tehát miért ad el neki továbbra is -, akkor azt a választ kapjuk, hogy azért, mert nem engedheti meg magának, hogy ne adjon el mindenkinek, aki csak vásárolni hajlandó. Dehogyisnem! Az a vevő, amely nem fizet időben, olyan mennyiségű energiát, figyelmet köt le a cég életéből, hogy ha ugyanezt a mennyiségű figyelmet a jól fizető ügyfelekkel összefüggő kapcsolatok ápolásra és új ügyfelek szerzésére fordítanánk, akkor többszöröse jönne be annak a bevételnek,
mint amit a notórius nem fizetőtől próbálunk behajtani. Engedje el legrosszabbul fizető ügyfeleit!

Hamarosan jelentkezünk további hasznos tanácsokkal, hogyan tudja hatékonyan csökkenteni kintlévőségét.

Ha kérdése van a fenti témával kapcsolatban forduljon könyvelő, adótanácsadó kollégáinkhoz a lenti elérhetőségeken.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése