2011. július 19., kedd

Nyári örökzöld a diákok foglalkoztatása...

 Nem telik el hét, hogy ne vetődne fel olyan járulékfizetési kérdés ügyfeleink körében, amely azért okoz bizonytalanságot a jogalkalmazóban, mert nem tartalmaz rá konkrét utalást a jogszabály. Persze az esetek többségében azért nem, mert az általános szabályokból következik a megoldás.

Az egyik ilyen örökzöld probléma a nyári szünidőben a diákok foglalkoztatása, illetve a nyári szakmai gyakorlat kérdése.  

 A diákok foglalkoztatásával kapcsolatban annyit kell elmondanunk, hogy rájuk társadalombiztosítási szempontból - biztosítási és járulékfizetési, bejelentési kötelezettség tekintetében - teljes mértékben az általános szabályokat kell alkalmazni. A magánnyugdíj-pénztári beléptetés már nem okozhat problémát.

A nyári szakmai gyakorlattal összefüggésben viszont már sokkal nagyobb a bizonytalanság, vajon be kell-e jelenteni a diákot, esetleges juttatása után kell-e járulékot fizetni, egyszóval biztosított-e a diák a nyári szakmai gyakorlat tartama alatt. Amennyiben felütjük a Tbj. 5. §-át (amely felsorolja a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyokat) nem fogjuk közte megtalálni a nyári szakmai gyakorlatot. Ebből egyenesen következik, hogy az erre irányuló megállapodás nem keletkeztet biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyt, azaz bejelentési és járulékfizetési kötelezettség szóba sem jöhet.
  

Ha bármi további kérdése van a témával kapcsolatban forduljon könyvelő irodánk diplomás könyvelő szakembereihez. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése