2011. július 19., kedd

Fel kell e tüntetniük az SZJ és TESZOR számokat a számlán?

2008 május elsejétől hatályos az új áfa törvény, mégis nagyon gyakran találkozunk azzal a kérdéssel, hogy vajon kötelező e feltüntetni az SZJ és TESZOR számokat a számlákon. Érzésünk szerint ennek 2 fő okra vezethető vissza. Az egyik a megszokás, a vállalkozók hozzá voltak/vannak szokva ahhoz, hogy ez kötelező tartalmi eleme a számlának. A másik oka az, hogy a kommunikációja ennek a szabály módosításnak nem volt megfelelő. A könyvelő kollégáknak csak egy része jelezte ezt ügyfeleinek, így a vállalkozók egy része tudott erről másik része nem és ez utóbbiak természetesen megkövetelték ezt a szabályt ismerőktől.

Az áfatörvény 2008. május elsejétől hatályos rendelkezése alapján a számlán a terméket beazonosító vtsz., valamint a szolgáltatást beazonosító SZJ szám feltüntetése akkor sem kötelező (az a számlakibocsátó választásától függ), ha azokra az áfatörvény kifejezetten hivatkozik. (Természetszerűleg, amennyiben az adóalany kívánja, illetve a partnerével ebben megegyeztek, feltüntetheti ezt az adatot, hiszen annak a felek között számos esetben jelentősége lehet.)

A 4/2010. (IV.21.) KSH közlemény szerint – összhangban a 451/2008/EK rendelet előírásaival – a Belföldi Termékosztályozást és a Szolgáltatások Jegyzékét felváltotta a közösségi szinten egységesített Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere (TESZOR).

Az SZJ hatályon kívül helyezésének azonban az áfatörvény által hivatkozott SZJ számok tekintetében nincs jelentősége. Ugyanis az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény szerint az általános forgalmi adó esetében a hivatkozással meghatározott szolgáltatások vonatkozásában a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002.09.30. napján érvényes besorolási rendjét kell irányadónak tekinteni. A besorolási rend ezt követő (időközi) változása az adókötelezettséget nem változtatja meg.

Az Art. előzőek szerinti állapotrögzítő rendelkezéséből következően a 4/2010. (IV.21.) KSH közleményben foglaltaknak az áfatörvény alkalmazásában nincs jelentősége. A KSH a számla adattartalmát nem írja elő.
Ennek megfelelően az áfatörvény alapján sem a TESZOR, sem az SZJ szám szerepeltetése nem kötelező eleme a számlának. Tekintve, hogy az áfatörvény egyes SZJ számokra való hivatkozást tartalmaz, az adókötelezettség teljesítését az SZJ szám számlán való szerepeltetése elősegítheti, azt az adózó a saját döntése alapján a számlán szerepeltetheti - áll az adóhatóság tájékoztatójában.
 

forrás: NAV

Ha bármilyen további kérdés felmerül Önben a számla kiállításával kapcsolatos szabályokról bátran forduljon könyvelő szakembereinkhez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése