2011. július 18., hétfő

Magánszemélyként szeretné bérbeadni ingatlanját?

Ha magánszemélyként bérbe szeretné adni ingatlanját mindenképpen olvassa el a következő kis összefoglalót. Mindenki számára érthető hasznos információkat tartalmaz és mindössze 2 percet vesz el idejéből. Ha bármi további kérdése lenne forduljon profi könyvelő csapatunkhoz, ahol a minőség garantált.



Az adótábla 2011-ben egyetlen sávban adóztat. A szuperbruttó /+27 százalékkal növelt/ alapra vetített 16 százalékos kulccsal (gyakorlatilag 20,3%) - összevont adóalapra, továbbá a külön adózó jövedelemre /az ingó és ingatlan vagyon átruházásából, béren kívüli juttatásokból, tőkejövedelmekből keletkező, illetve egyéb, kamatkedvezményből, nyereményből származó jövedelmekre is.

Az összevont adóalap részeként adózó jövedelmek után a fizetendő személyi jövedelemadó mértéke 16%


A magánszemélynek az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmét – ha nem egyéni vállalkozóként bérbeadó – minden esetben összevont adóalapja részének kell tekintenie, és önálló tevékenységből származó jövedelemként kell adóznia utána.

Megszűnik tehát a választási lehetőség az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem külön adózására./Vagy tételes költségelszámolás, vagy 10 % költséghányad/. Az így kiszámolt adólap 1.27 szorzóval növelt összege után az adó szintén 16 %, és ha az adóalap éves összege meghaladja az 1 M Ft akkor 14 % EHO-t kell levonnia a kifizetőnek vagy befizetni a bérbeadónak a nyilatkozat függvényében.

A magánszemélynek - ha nem választja az ÁFA fizetési kötelezettséget - ezen túl nem kell bejelentenie az ingatlan bérbe- vagy haszonbérbe adását, és adószámot sem kell kérnie az adóhatóságtól. Összefoglalva a fentieket. Amennyiben a magánszemély saját ingatlanját szeretné bérbe adni egy vállalkozásnak (akár a sajátjának)
- 10%-os költséghányadot,
- és x eFt-os bérleti díjat feltételezve (1 M Ft alatt)
a fizetendő személyi jövedelemadó összege a következő számítással állapítható meg:
x eFt * 0,9 * 1,27 * 0,16%


Lépjen kapcsolatba szakembereinkkel:   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése