2011. július 23., szombat

Kinek kell cégautó adót fizetni.

Tisztelt cégvezetők, könyvelő kollégák. Egy kis emlékeztető a cégautó adó fizetéssel kapcsolatban. Viszonylag új adónemről van szó és mint ilyen hajlamosak lehetünk elfelejteni. Leginkább olyankor amikor sok egyéb más teendőnk is van. Nemrég zárultak le az éves zárások és máris itt a második negyedéves áfa bevallás, a második negyedéves cégautó adó bevallás. Igaz éves adó, de fél évente vallani és fizetnünk kell a szakképzési hozzájárulást.




Visszatérve tehát a cégautó adóra, kinek mennyit kell fizetnie.

Adóbevallási kötelezettség keletkezik minden vállalkozás tulajdonában álló személygépkocsi után, illetve fizetni kell azoknak a magánszemély tulajdonosoknak is, akiknél az autóval kapcsolatosan költségelszámolás történik (Kivéve, ha a munkábajárás címén vagy kiküldetési rendelvénnyel történik.). Ennek megfelelően, ha az egyéni vállalkozók a személygépkocsi használatával kapcsolatban költséget szeretnének elszámolni, adót kell fizetniük. Ez alól kivétel, ha az útnyilvántartás nélküli havi 500 km-es átalányt alkalmazzák.

Az adó mértéke, havonta:
- 1600 cm3 hengerűrtartalmat vagy 1200 cm3 kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsi esetén 7000 Ft,
- egyéb személygépkocsi esetén 15 000 Ft.

A negyedévre fizetendő cégautó-adóból levonható az önkormányzati adóhatóság által kivetéses módszerrel megállapított gépjárműadó (súlyadó), amennyiben az adott időszakban a személygépkocsi után a cégautó-adó és gépjárműadó-fizetési kötelezettség egyaránt fennállt.

A levonásnak vannak feltételei: 
A cégautóadónak és a gépjárműadónak ugyanarra a személygépkocsira kell vonatkoznia. A cégautóadót és a gépjárműadót ugyanannak az adóalanynak kell viselnie. Ha a tulajdonos és az üzembentartó elválik egymástól, akkor nem csökkenthető a kötelezettség. Az időszakoknak is egyezni kell, csak azon hónapok vonható le, melyekre mindkét kötelezettség fennáll. Egy évközi eladás kapcsán a cégautóadót a továbbiakban nem kell fizetni, de a gépjárműadót igen. A gépjárműadó-fizetési kötelezettségének határidőben eleget kell tenni. A késedelmesen megfizetett gépjárműadó sem utólag, sem a késedelmes befizetést követően esedékes cégautó-adóból nem vonható le.

A cégautóadót havi bontásban negyedévente kell bevallani és negyedévente kell megfizetni.Akinek tehát az autója a cég tulajdonában van, a 01-es bevallást negyedévente akkor is le kell adni, ha egyébként a bevallásra évente lenne kötelezett. És ez vonatkozik az eva alanyokra is.

Ne feledjük tehát a fizetendő áfa, szakképzési hozzájárulás mellett kiküldeni ügyfeleinknek a fizetendő cégautó adót sem.

Ha kérdése van a témával kapcsolatban lépjen kapcsolatba könyvelő, adótanácsadó kollégánkkal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése