2011. július 22., péntek

Félre értelmezték a hatósági ellenőrzés megkezdésének időpontját

Ebben a hónapban olvashattunk egy cikket az adozona.hu szakmai portálon  azzal a témával kapcsolatban, hogy mikor minősül megkezdettnek a hatósági ellenőrzés. A Tisztelt szakértő kolléga cikkje szerint


"Az adóhatóság gyakran egy ellenőrzés kezdetén hívószám kijelzése nélküli hívással, telefonon egyeztet időpontot, s ezt a közlést - bár a törvény nem erre ad felhatalmazást - előzetes értesítés kézbesítésének tekintik. Ha felvesszük a telefont, az értesítést a hatóság "kézbesítettnek" minősíti, innentől kezdve már önellenőrzés benyújtására sincs módunk."

 

A teljes cikk itt olvasható:

http://adozona.hu/aktualis/20110711_adoellenorzes_telefonos_ertesites.aspx?wa=eugy1112


 

A hatóság reakciója szerint azonban ez az állítás ilyen formában nem valós.



"Bár a szerző mind az Art. 93. § (1) bekezdésének első mondatában használt szavak „hivatalos (akadémiai) nyelvi értelmezés”-ét, mind pl. azt, hogy mely iratokat kell hivatalos iratként kézbesíteni, megfelelő hivatkozással igyekszik alátámasztani, a cikk alapját jelentő, a szerző által az adóhatóságnak tulajdonított álláspont forrására vonatkozóan a szöveg sem idézést, sem egyéb utalást nem tartalmaz – jóllehet a szerző meggyőződése e tekintetben mindvégig olyan szilárd, hogy ennek jegyében sajnálatos módon nem átallja sem az adóhatóság hozzáértését, sem annak jóhiszeműségét kétségbe vonni.


A hivatkozási alap megjelölésének elmaradása nem véletlen, ilyen tartalmú hivatalos állásfoglalást ugyanis sem a NAV, sem a korábbiakban annak jogelődje (APEH) nem adott ki. Nevezett adószakértő által kifejtettek ezért félrevezetőek az adózók, illetve a szakma szereplői számára.

Az adóhatóság álláspontja ugyanis éppen az ellenkezője annak, mint amit a szerző állít.
„Az adóhatóságnak az ellenőrzéssel kapcsolatos telefoni értesítése nem eredményez önellenőrzési tilalmat tekintve, hogy nem valósul meg az ellenőrzésről szóló értesítés kézbesítése.”

„Ha valamely körülmény miatt ez indokolt, sor kerülhet rövid úton történő értesítésre is (telefon, távirat), azonban az adózó ily módon történő értesítése nem eredményezi az önellenőrzési tilalom beálltátfigyelemmel az Art. 93. § (1) bekezdésére.”


Akik esetleg tehát izgultak azon mikor is indul valójában a hatósági ellenőrzés a hatóság tájékoztatása megnyugodhatnak, hiszen szó sem volt arról, hogy a telefonos értesítés az ellenőrzés megkezdését jelentette volna. Valószínűleg valamilyen félreértés miatt születhetett ez az álláspont, a törvények dzsungelében nem nehéz ma elveszni.


forrás. www.adozona.hu






Budapesti könyvelő, adótanácsadó kollégáink elérhetősége:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése