2011. július 19., kedd

Kint van az adóhatóság a strandokon

Persze csak átvitt értelemben, hiszen megkezdte nyári ellenőrzés sorozatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága!!! Augusztus 28-ig idegenforgalmi és turisztikai célpontok, strandok, vendéglátóegységek, kempingek, fesztiválok, vásárok számíthatnak fokozott ellenőrzésre.

A jó könyvelő szakember még a strand szezon előtt felhívja az érintett ügyfelei figyelmét, hogy mik azok amirke fokozottan oda kell figyelniük. Kezdő, először strandon próbálkozó vállalkozóknak pedig egy email, hírlevél keretében írásban is jó összeszedni mik azok a szabályok amiket be kell tartani egy ilyen profilú cégnek, ne ott kelljen szembesülni a hiányosságokkal egy elfelejtett információ miatt.



Az ellenőrzések során a számla-, és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a forgalmazott árucikkek eredetét, a jövedéki termék forgalmazására vonatkozó szabályok betartását, valamint azok adózott voltát (adójegy illetve zárjegy megléte), és a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják kiemelten.
Az adóhatóság emellett a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatban az elmúlt időszakban tapasztalt visszaélések miatt jelentős hangsúlyt fektet a pénztárgépek szabályos működtetésének ellenőrzésére, valamint az adózók által használt számítógépes szoftverek vizsgálatára is.
A nyári ellenőrzés sorozatban a NAV Közép-magyarországi regionális adóügyi, vámügyi, illetve bevetési munkatársai mellett részt vesznek a fővárosi és Pest megyei kormányhivatalok szakigazgatási szerveinek (fogyasztóvédelmi, munkavédelmi és munkaügyi, népegészségügyi szakigazgatási szervek) ellenőrei is - olvasható a közleményben.

Minden a fent felsoroltaknak megfelelő büfé, vendéglátó egység...stb fokozottan figyeljen oda, hogy minden tétel bekerüljön a pénztárgépbe. Nagy büntetésekre számíthat aki nem így jár el. Sokan nem gondolnák, de az is nagyon lényeges, hogy a pénztárgép napi zárásán szereplő összeg legyen a kasszában, ha többletet állapítanak meg akkor eltitkolt jövedelemként fogja azt kezelni a hatóság. Ez utóbbi esetben, ha ésszerűen meg tudja magyarázni a vállalkozó miért van többlet a kasszában akkor jó esélye van, hogy megússza a büntetést. Előfordult már azonban olyan eset is, hogy néhány 100 Ft-os eltérés miatt 50.000 Ft bírságot szabtak ki.

Ha további kérdése van írjon hozzászólást, vagy vegye fel kapcsolatot szakembereinkkel:
  www.csaszarkovacs.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése