2011. július 28., csütörtök

Néhány dolog amit a start kártyáról tudni érdemes

Sok vállalkozó nem is sejti, hogy mennyit takaríthat meg abban az esetben ha start kártya kiváltására jogosult munkavállalót alkalmaz. A start kártya nyújtott kedvezmények nem titkolt célja, hogy a fiatal pályakezdő, tapasztalattal nem rendelkező munkavállalók könnyebb elhelyezkedését támogassák.



A kártya adóhatóságnál történő kiváltása mindig a munkavállaló feladata. Amennyiben már létrejött a jogviszony, abban az esetben már nincs mód az igénylésre, hiszen e nélkül is sikerült az érintettnek munkát találnia. Az eljárás során az adóhatóság egy sor kérdésben nyilatkoztatja az érintett munkavállalót, aki erre fel szeretne készülni, a 31/2005. (IX. 29.) PM rendeletből tájékozódhat. Nagyon fontos, tehát a jogosultaknak figyelni, hogy még a munkaviszony megkötése előtt ki legyen váltva a kártya.

A kedvezményt érvényesítő munkáltató a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás időtartama alatt köteles a START-kártyát megőrizni, és a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésekor a pályakezdő fiatal részére visszaszolgáltatni. Ebből következően többes jogviszony esetén is csak egy foglalkoztató jogosult a kedvezményre.

Amit még érdemes tudni, hogy a START PLUSZ, illetve a START EXTRA kártyát az igénylő legkésőbb 2011. december 31-éig válthatja ki, és ezek alapján a munkaadót legfeljebb 2013. december 31-éig illeti meg az e törvény szerinti járulékkedvezmény.

START-kártya kiváltására egy alkalommal van lehetőség, ide nem értve a START-kártya elvesztése és megsemmisülése miatti új igénylését, valamint megrongálódása miatti cseréjét. 


Következő bejegyzésünkben olvashatnak majd a munkáltatót megillető kedvezmények  százalékos mértékéről. Kérdéseivel forduljon könyvelő kollégáinkhoz.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése