2011. július 22., péntek

Nyári szabadságok kiadása

Következő blog bejegyzésünk témája nyár révén a szabadságok kiadásának kérdése. Vannak olyan munkáltatók akik rugalmasan kezelik a kérdést, de vannak olyanok is akik nem teljesen a törvény előírásai hanem gazdasági érdekeit szem előtt tartva adják ki a munkavállalói részére a szabadságokat.

A munka törvénykönyve szerint az alapszabadság egynegyedét a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni azzal, hogy a munkavállalónak erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal be kell jelentenie ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavégzési kötelezettség teljesítése számára személyi, illetőleg családi körülményeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel járna, a munkavállaló erről haladéktalanul értesíti a munkáltatót. Ebben az esetben a munkáltató az alapszabadság egynegyedéből összesen három munkanapot - legfeljebb három alkalommal - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, a tizenöt napos bejelentési határidőre vonatkozó szabály mellőzésével köteles kiadni. A munkavállaló a munkáltató felszólítása esetén a körülmény fennállását a munkába állásakor haladéktalanul igazolni köteles.

A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. Az esedékesség évében kiadottnak kell tekinteni azt a szabadságot, amelynek megszakítás nélküli tartama - az esedékesség évében történő megkezdése esetén - a következő évben jár le, és a következő évre átnyúló szabadságrész nem haladja meg az öt munkanapot

A szabadságot kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni.

Kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a munkáltató működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt a munkáltató kettőnél több részletben is kiadhatja a szabadságot, azonban - a felek eltérő megállapodása hiányában - ebben az esetben is megilleti a munkavállalót naptári évenként legalább egyszer legalább tizennégy összefüggő naptári nap távollétet biztosító szabadság.  

forrás: kalkulator.hu

Tisztelt munkáltatók, vállalkozók a fenti szabályokat kell tehát szem előtt tartaniuk a szabadságolások terén.



 

Ha a témával kapcsolatban kérdése van, lépjen kapcsolatba könyvelő kollégáinkkal a megadott webcímen:

    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése